af Anne-Sofie Lundtofte

Esbjerg Museum lukker midlertidigt 18. marts 2016. Det sker, fordi museet skal i gang med at flytte rundt på flere udstillinger og bygge nye op.

- Vi har udarbejdet en masterplan for en fuldstændig forandring af Esbjerg Museum.
Den går vi nu i gang med at realisere 1. fase af. Det betyder, at vi bliver nødt til at lukke museet i en periode, fortæller museumsdirektør Flemming Just fra Sydvestjyske Museer, som Esbjerg Museum er en del af.

Det hele sker i et meget tæt samarbejde med Esbjerg Kommunes skoletjeneste, Myrthue – Natur, Kultur & Læring.
Den mangeårige leder af Myrthue, Jens Futtrup, siger:

- Myrthue og Sydvestjyske Museer har allerede en fælles enhed i Ribe, Skoletjenesten på Quedens Gaard. Nu udbygger vi også samarbejdet i Esbjerg. Vi flytter vores besættelsessamling, der er et historisk værksted i kælderen på Spangsbjergskolen, ind på museet og stiller den op på en helt ny måde. Det betyder, at den så også bliver åben for publikum.

- Vi er desuden ved at lave et såkaldt læringscenter om holocaust og folkedrab, som også er placeret på Esbjerg Museum.

"Skolestuen" flytter til Esbjerg Museum

Der er også en tredje samarbejdsflade på vej.
Skolestuen fra 1930’erne, som er placeret på den tidligere Østre Skole, skal tages ned i forbindelse med kommunens salg af bygningen. Myrthue har fået grønt lys til, at skolestuen kan blive placeret på Esbjerg Museum.

For at få plads til det hele flyttes ravudstillingen til et andet lokale, og oldtidsudstillingen pakkes ned.

– Men kun for en periode, forsikrer Flemming Just. Når vi kommer til anden fase, skal vi have lavet en ny udstilling, som på en levende måde skal vise landskab, bebyggelse og liv i Esbjerg-området, før Esbjerg blev by.

Både 1. og 2. fase koster naturligvis en del at realisere, så museet er i gang med at finde midler hos fonde til 1. fase med besættelsesudstillingen og historisk værksted.
Flemming Just forventer, at Esbjerg Museum kan åbne igen inden udgangen af 2017.

På trods af ombygningen vil det stadig være muligt for skoleklasser og grupper at booke rundvisninger i udstillingen om Esbjerg bymiljø og i den populære særudstilling om modstandsbevægelsen (billdet øverst).

Museumsdirektør Flemming Just, tlf. 29 35 85 12
Leder af Myrthue, Jens Futtrup, tlf. 27 24 13 73